Sniper Elite 4 voor PC: review

Geschreven door Niels op 20 februari 2017

Ik ben stiekem wel fan van games waar je wat dieper bij na moet denken. Ook sluipschuttersgeweren spreken me aan. Ik gebruik ze echter zelden in games. Eigenlijk vooral omdat het vaak niet te doen is. De meeste games zijn gebouwd rondom grof wapen geschut. Je ingraven met een sluipschuttersgeweer is dan ook niet echt een mogelijkheid. Sniper Elite 4 is een game die hier verandering in brengt. Voor het eerst voel ik me een goede sluipschutter. De scope in deze game voelt echt goed aan. Vreemd genoeg niet door het simpeler te maken. Maar juist door de moeilijkheid.

Ik begon de game Sniper Elite 4 met het idee dat ik volledig stealth wilde spelen. Voorzichtig om tegenstanders heen sluipende, wachtend op een vliegtuig om de knal van mijn geweer te maskeren. Helaas. Al vrij vlot werd ik opgemerkt door de vijand en moest ik wel schieten. Het gevolg? Alle vijandelijke soldaten kwamen in beweging. Mijn kant op. Sniper Elite 4 werd in elk geval een stuk leuker naarmate ik probeerde minder geruisloos te bewegen. Er zitten wellis waar niet zoveel gadgets in de game, zoals bijvoorbeeld bij Hitman of Metal Gear Solid wel het geval is. Toch blijft het geweldig om je tegenstander te begluren, tot je schietkans daar is, boobytraps te plaatsen en weer verder te gaan.

In elke campagne, wordt je op een grote map gedropt. Ergens in Italië, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ben je bekend met Battlefield? Denk dan hieraan qua formaat – of eigenlijk, nog een tandje groter. Het doel van de missie? Nazi's afknallen. In de game is het mogelijk om samen te werken met het Italiaanse verzet. En zelfs met de Mafia. Toch vond ik persoonlijk de verhaallijn, die via verschillende scenes wordt uitgebeeld, niet extreem sterk. Al vervaagd dat gevoel ook weer meteen zodra de missie van start gaat.

In Sniper Elite 4 heb je geen stem, die je influistert wat je moet doen. Je neemt het in je eentje op tegen een hoop AI soldaten. Deze soldaten doen er alles aan om de doelen zo goed mogelijk te bewaken. Een missie kan bijvoorbeeld bestaan uit het opblazen van een item, het vinden van informatie of het omleggen van een bepaald doel. Je kunt gelukkig gebruikmaken van een verrekijker, om je tegenstanders in kaart te brengen. Ook heb je landmijnen en een verbandkoffer. Altijd handig, nietwaar?

Heb je Sniper Elite 3 gespeeld? Dan voelt de game waarschijnlijk wel vertrouwd aan. Ondanks dat er (qua schieten) weinig veranderd is, speelt de game een stuk beter. De AI is sterk en veel minder buggy als in Sniper Elite 3. Ook de reactie van de Nazi's is weinig veranderd. Hoort men een schot, dan springt men meteen in dekking of rent weg. Neem je nog een schot vanaf dezelfde locatie, of misschien twee, dan heeft men je ontdekt. Je merkt dit aan de kogel regen die je kant op komt ;-) Het is dus aan te raden om na een schot jezelf snel op een nieuwe plek te verbergen. Zo blijf je onopgemerkt voor de vijand.

Als je blijft wachten tot je dekking hebt qua geluid (dus bijvoorbeeld door een vliegtuig, zware artillerie of een defecte generator) dan kun je geruisloos te werk gaan. Tijdens het spelen, dook ik in een bosje waar ik 20 minuten lang soldaten van een brug heb geschoten. De geluiden van een kanon op de rails dekte mijn schoten. Toch ben ik eerlijk gezegd niet geduldig genoeg om dit lang vol te houden. In Sniper Elite 4 is het ook meer de bedoeling, dat je snel en veelvuldig verplaatst. Al geeft de game je wel een hoop meer mogelijkheden voor het geruisloos sniperen.

Tot slot nog een tactiek die mijzelf goed van pas kwam in de game. Los een schot vanaf een tactisch minder sterke positie. De vijand zal door het schot worden gealarmeerd en komt poolshoogte nemen. Je kunt dan rustig, vanaf bijvoorbeeld een bosje of bergje deze vijand onder schot nemen. Het razendsnel blijven verplaatsen en 'lokken' van de tegenstander is echt een verbetering ten opzichte van Sniper Elite 3. Het geeft echt een voldoening om je tegenstanders één voor één om te leggen, zonder te worden gezien! :) Deze game is voor mij dan ook geslaagd!